Страница 3 от 4

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 16:35
от mirix
Дидо аз си мисля че с1,5 мм. електрод и правотоков електоржен може да се направи тази заварка. Заварката от СО2 ръждясва което не е приятно. Аргонеца става хубаво но излиза солено като цена. В крайна сметка колегата има тежката дума :)

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 22:04
от dakobow
Заварявам с инверторен електрожен с електроди за обикновен 2мм. -Да, аргона е най-добрия вариянт но ми казаха че е доста вреден от всички методи, сега се целя в едно миг-маг инвертор, което в комбинация с аргон и неръждаема тел се получава добра заварка.Иначе казана си го заварявах с ена "Кра-кра" със същите електроди и става добре. Голям зор 1мм.неръждаемо с електрожен, три дена калвах кат кокочка ама ината и мерака карай нямат!!

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2014, 22:29
от dakobow
Ферментора събира към 80 литра , незнам как ще протича ферментацията в тоз голям съд. Голям но събира и малко, уплътнението ще го правя със силикон и ще се затваря херметически(надявам се) за да работи с воден клапан.

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 11:13
от daniel.trifonov
Ще трябва да правиш 60 литрови варки, че и отгоре ;-)
Това да ти е проблема. Иначе за упоритостта - браво!
Стана ми интересно обаче, това че аргона е вреден. Той нали е интертен газ!?

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 16:04
от dakobow
Не самия газ а дъгата и металните изпарения, казват че и при трите метода е най вреден "тиг" метода, това са ми го казвали заварчици!Иначе до сега да бях се научил да заварявам "тиг" метод.

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 16:23
от daniel.trifonov
Да, това е интересно да се знае от първа ръка. Със сигурност го пише по дебелите книги, ама заваряването не ние професия на всички, за да знаем.

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 16:32
от dakobow
А, то и аз не ми е това професия нито имам кетап нито това работя, за мен си правя метални конструкции от каквито имам нужда.

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2014, 16:38
от dakobow
rajev написа:Ако съм разбрал правилно на дъното пада отайката а когато бирата е готова е точиш от пробката която е по-отгоре, а най-накрая мътоците ги източваш от крана дето е на дъното. Така ли работи????

Колега точно така работи или поне и аз така мисля, конуса е да обира утайките, преди три месеца спрях да варя и си казах докато не направя метален ферментор няма да почвам, надявам се битата да става по добра с този ферментор !

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 07:23
от bojo
Как е бирата от новия ферментатор (ЦКТ)?
Правих проучване за фабричен около 90л, но цената :angry-screaming: ме насочи окончателно към ръчно изработен. И задължително с охлаждане (водна риза), че сега влача едни кофи с вода от кладенеца :lol:

Re: Ах тези перални!!!

МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 01:44
от dakobow
bojo написа:Как е бирата от новия ферментатор (ЦКТ)?
Правих проучване за фабричен около 90л, но цената :angry-screaming: ме насочи окончателно към ръчно изработен. И задължително с охлаждане (водна риза), че сега влача едни кофи с вода от кладенеца :lol:

Перфектно работи, капацитета на една моя варка е 35 литра като я заложа и след 4-тия ден варя втора и след това я слагам при другата и така спестявам една доза дрожди. За охлаждане мислих, но за сега нямам нужда щото имам изба която държи 20 градуса, иначе му направиж отоплител с нагревател от рибки, имаче много лесно се чисти и утайките се събират лесно!