Модератор: Martin
dani_94 написа:Аз няма да имам възможността да дойда в Халбите, но засега ми остана само един въпрос не доизяснен... След ферментацията, насипвам по геговете без да слагам захар за карбонизация. Тази бира няма ли да се развали ако стой 1-2 месеца преди да започне да се консумира?
Heisenberg написа:Такааа... моя кран на бирата няма дръжчица за регулиране на дебита. Викам си ще наливам бавно и ще стане номера... ама не става та мисля си сега ако сложа един клапан м/у главата на кега и щуцера който отива към крана дали няма да се получи?
Също си мисля тия седмици тука да направя няколко варки и да сложа в кегове да отлежават за лятото...ама незнам дали да ги газирам сега или като дойде лятото? Има ли някакво значение дали е отлежават газирани или не?
victoryvt написа:Има значение за трайността - ако ги газираш както в бутилките - с дрожди и захар - ще имаш утайка, но ще държат дълго време.
Ако само налееш избистрената бира вътре без значение дали си го газирал принудително или не - трябва да го държиш на студено, защото няма кой да пази бирата от вкисване. Много трудно би могло да се постигне 100% бактериална чистота така че да издържи бирата и на топло без да се развали.
Ако има къде да стои на студено - газирай принудително и оставяй да отлежи, ако няма къде - газирай с дрожди и захар както в бутилка, само дето е 20 или 30 л.
Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта