Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот dakobow » 19 Мар 2015, 21:56

Споделям и аз от опит, 1 бар 3 дена след това изпускаш всичко, нагласяваш на 0,5 бара да престои едно денонощие и си готов, докат стигна до тоз извод един месец се бръснах с бира!!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 19 Мар 2015, 22:49

В какъв смисъл да изпусна всичко?
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот dakobow » 19 Мар 2015, 23:08

Ами след газировката на 1 бар изпускаш налягането до нула и после помпиш на 0,5 бара и така ползваш, като не точиш бира стягаш крана !Аз обичам по газирана бира и 0,5бара е добре!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 00:18

Много бира съм изпил, много съм си се напил ...... Наливната бира си има предимства , но няма по хубаво от бира в стъклена бутилка. Ако някой иска да го оспори нека отвори нова тема!
Натюрел майка!!!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот dakobow » 20 Мар 2015, 01:28

Айреее заформи се нова тема, и двете имат предимства и недостатъци, така че...............Наздраве!!!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот victoryvt » 20 Мар 2015, 09:09

Точна рецепта колко бара и колко дена не може да се даде. По простата причина че на 5градуса температура въглеродният двуокис се разтваря много по бързо , отколкото на 20, а на 30 съвсем бавно.
Има значение и механичното въздействие (клатене , друсане, търкаляне) на кега.
Например, в момента при 9-10 градуса в гаража ми един кег успявам да го газирам почти приемливо за времето от сутринта до вечерта, на 2.5 бара като периодично го разклащам силно да вдигне пяна чак. Веднага се усеща как тръгва свистенето на газа от бутилката, тъй като при разклащането се разтваря някакво количество газ и се освобождава място за нов.
Винаги можеш да си пуснеш една бира и да провериш дали се е газирал кега добре.
И не забравяйте, че без разклащане няма хомогенност на слоевете - горе високо е по-газирана, а долу ниско от където смуче системата бирата - там е по-малко.
Случвало се е при бързо пиене на кег - отначало да върви слабо газирана , а после към края на кега да е почти прегазирана.
И последно - при студено време не дръжте кега под налягане защото продължава разтварянето на въглеродния двуокис и ако не го изпиете бързо - ще се прегазира.
Решението за прегазиран кег е - да се изпусне налягане (развиваш фитинга на газовата връзка на главата и с една тънка отвертка бъркаш вътре да премине през едни силиконови конуси, които са възвратен клапан и не позволяват да се върне назад газ, те са с цепки които се слепват от вътрешното налягане, а с отвертката ги разделяме и така изпускаме газ) и да се изчака поне ден докато газировката се пооправи. Най-добре е да се внесе кега на топло, защото студът възпрепятства обратното на разтварянето на газа. Т.е. само изпускане на налягане не стига, трябва и време.
Но и трябва да се внимава да не се разгазира прекалено, защото после пак ще трябва да се газира.
И пак казвам - температурата е много важна - ниска темп. - бързо газиране, бавно разгазиране, висока темп - бавно газиране, бързо разгазиране.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот vsd » 20 Мар 2015, 13:59

Малко ми е чудно как успявате да газирате бирата за 3 дни при един бар. На мен кеговете са ми във фризера при 5-6 градуса, след бутилирането в началото, 10-15 мин тръскам кега, после го оставям на 1,1-1,2 бара и е хубаво газирана след 4-5 дни чак. Налягането докато не свърши кега го държа на 1-1,2.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 20 Мар 2015, 18:13

Айде и аз вече имам работеща инсталация... Сега как да тествам дали някъде няма теч? Мисля си да мажа с пяна за бръснене освен ако някой няма по-добра идея :D
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 18:43

Вземаш една гъба за миене на чинии и слагаш малко по вече веро. омачкваш я хубаво да се поизцеди водата и да остане само пяна и мацаш смело. Ако има изпускане мехурите на пяната растат и се пукат. А и честито за придобивката :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 20 Мар 2015, 19:41

mirix написа:Вземаш една гъба за миене на чинии и слагаш малко по вече веро. омачкваш я хубаво да се поизцеди водата и да остане само пяна и мацаш смело. Ако има изпускане мехурите на пяната растат и се пукат. А и честито за придобивката :)


Да идеята ти е по-добра от моята :D то не би трябвало да има теч защото закарах маркучите да го пресоват направо на редуцира и единия щуцер и другия щуцер към бирения кран ама... за всеки случай :) Айде наздраве !
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron