от victoryvt » 20 Мар 2015, 09:09
Точна рецепта колко бара и колко дена не може да се даде. По простата причина че на 5градуса температура въглеродният двуокис се разтваря много по бързо , отколкото на 20, а на 30 съвсем бавно.
Има значение и механичното въздействие (клатене , друсане, търкаляне) на кега.
Например, в момента при 9-10 градуса в гаража ми един кег успявам да го газирам почти приемливо за времето от сутринта до вечерта, на 2.5 бара като периодично го разклащам силно да вдигне пяна чак. Веднага се усеща как тръгва свистенето на газа от бутилката, тъй като при разклащането се разтваря някакво количество газ и се освобождава място за нов.
Винаги можеш да си пуснеш една бира и да провериш дали се е газирал кега добре.
И не забравяйте, че без разклащане няма хомогенност на слоевете - горе високо е по-газирана, а долу ниско от където смуче системата бирата - там е по-малко.
Случвало се е при бързо пиене на кег - отначало да върви слабо газирана , а после към края на кега да е почти прегазирана.
И последно - при студено време не дръжте кега под налягане защото продължава разтварянето на въглеродния двуокис и ако не го изпиете бързо - ще се прегазира.
Решението за прегазиран кег е - да се изпусне налягане (развиваш фитинга на газовата връзка на главата и с една тънка отвертка бъркаш вътре да премине през едни силиконови конуси, които са възвратен клапан и не позволяват да се върне назад газ, те са с цепки които се слепват от вътрешното налягане, а с отвертката ги разделяме и така изпускаме газ) и да се изчака поне ден докато газировката се пооправи. Най-добре е да се внесе кега на топло, защото студът възпрепятства обратното на разтварянето на газа. Т.е. само изпускане на налягане не стига, трябва и време.
Но и трябва да се внимава да не се разгазира прекалено, защото после пак ще трябва да се газира.
И пак казвам - температурата е много важна - ниска темп. - бързо газиране, бавно разгазиране, висока темп - бавно газиране, бързо разгазиране.