Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот vassilev » 18 Фев 2015, 23:01

като при водата ? по-гъстичък изглежда, но така ще пробвам...
Наздраве !

:text-thankyoublue:
vassilev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 04 Апр 2014, 22:21

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Foreigner » 19 Фев 2015, 01:17

Здравейте колеги,
Попаднах на следния уред:

http://tcm.bg/-avtomat-bira/519--avtomat-za-bira.html

Има ли някой време, желание и нерви да обясни като за лаици следните неща:
1. Това подходящо ли е за домашно пивоварене?
2. Къде може да се намерят съвместими кегове?
3. Ако имам във ферментатора 15 литра готова за бутилиране бира, как да действам, за да стигна до правилно пълнене в 3 кега по 5 литра?
4. Веднъж отворен, кегът за колко време трябва да се изпие, за да не се влоши качеството?

Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Boarhunter » 20 Фев 2015, 15:14

Специално този не. Търси такъв с бутилка CO2 (250g) или в по-лошия случай с патрончета.
И гледай да е за обикновени кегчета от 5 л, а не за Хайнекен, които не могат да се пълнят.
Изръчкай продавалника - има доста оферти.
Моят е оттам за 50 лв и бая домашнячка съм прекарал през него.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот st_jivko » 17 Мар 2015, 18:03

В You Tube има варианти за пълнене на кегове "Хайнекен":
1.За 4-литров- https://www.youtube.com/watch?v=y3w-hmFqo-Y
2.За 5-литров- https://www.youtube.com/watch?v=IskjvLHS8Xw
Аз имам 4-литрови и съм отварял да разгледам за какво иде реч.
Действително са за многократна употреба-щуцерът е на резба.Проблемът е,
че през него бирата не се излива директно в кега,а в някаква торба,
разположена вътре.Може да се махне торбата и да се напълни кега с
каквато течност искаш.Но тук идва следващия проблем:нормално
помпата на охладителя помпи въздух,който влиза между торбата и
стената на кега.Неговото налягане изстисква торбата и бирата излиза.
Ако се махне торбата,тогава въздуха директно влияе на течността.
Ако е бира-окислява се.
Но си мисля,че при студен кег и карбонизация на бирата в него,
този процес ще бъде сведен до минимум.
Друг проблем при тези кегове е ,че всички елементи са от пластмаса
и в един момент някъде нещо ще се пукне и счупи.
При 5-литровите кегове нещата като че ли са по опростени.
А и все още се намират нови тръбички в EBay и Amazon.
Моят охладител е BEERTENDER.Работи само с гореспоменатите
кегове/всъщност с 5-литра не съм пробвал,но някъде пишеше,
че става/.
Молбата ми е:ако някой може да ми каже откъде да се снабдя с
тръбички-поне 4,от модела за 4-литрови кегове на "Хайнекен"-
ще черпя.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 19 Мар 2015, 12:12

Здравейте колеги. На мене ми остана да си взема само бутилка за СО2 и живот и здраве утре ще имам. Та как да си газирам бирата след като сглобя всичко ? Ей това чудо на колко трябва да го наглася да показва и за колко време ? Изображение
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2015, 13:49

@Heisenberg виж приложените файлове! И да донесеш за конкурса :D :D :D



volumes chart force carbon.jpg
Прикачени файлове
Farenh to Celsius.xlsx
(16.46 KiB) 546 пъти
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот victoryvt » 19 Мар 2015, 15:20

От същия вид имам и аз - два броя.
Няма скала в барове - затова направи следното - от 0 до максимума е от 0 до 6 бара. 3 бара са точно в средата на обхвата - драсни с един маркер там.
Раздели дъгата от 0 до тази чертичка на 3 части и пак с маркера драсни за 1 и 2 бара.
После си направи резки и за половинките.
И повече от 2.5-3 бара не надувай пластмасовите кегове, че да не събираш бирата от тавана.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 19 Мар 2015, 17:33

За редуцира разбрах...ама тая таблица с тия градуси не я схващам. Както и да е...слагам всичко и правя редуцира на 2бара. Колко време трябва да го държа на толкова и след това на колко да го намаля (ако въобще трябва да се намаля) :shifty:
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2015, 18:05

Разтворимостта на CO2 при различни температури е различна, затова ти е необходима таблицата от снимката,а таблицата от ексела е за да обърнеш градусите по Фаренхайт в Целзий.
Препоръчвам ти да карбонизираш първоначално при не повече от 1 бар,за да не сърбаш пяна само :D :D :D ,
Времето за държане под налягане е относително,но три дни са достатъчно.За ускоряване на процеса се практикува "друсане"на кега :D :D , или прилагане на по-високо налягане,но както препоръчах,засега избягвай,докато натрупаш опит!
Успех!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Наливна бира - охладители,кранове,кегове,бутилки с газ

Мнениеот Heisenberg » 19 Мар 2015, 19:41

cervesa написа:Разтворимостта на CO2 при различни температури е различна, затова ти е необходима таблицата от снимката,а таблицата от ексела е за да обърнеш градусите по Фаренхайт в Целзий.
Препоръчвам ти да карбонизираш първоначално при не повече от 1 бар,за да не сърбаш пяна само :D :D :D ,
Времето за държане под налягане е относително,но три дни са достатъчно.За ускоряване на процеса се практикува "друсане"на кега :D :D , или прилагане на по-високо налягане,но както препоръчах,засега избягвай,докато натрупаш опит!
Успех!


Те тфа ми трябваше 3дена 1бар. Те тия таблици прекалено прецизни... аз на око ще си разграфявам редуцира къде ще ги намеря тия стойности :mrgreen: Благодаря и наздраве!
Аватар
Heisenberg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 18 Окт 2013, 13:06

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron