И така, първи експерименти след покупката.
Първо за уреда - изглежда здрав, никак не тежък, емайлиран, пластмасов капак (много лек). Няма разграфена скАла за обем течност в съда, само маркер за максимално количество. Достатъчно голям и ярък дисплей. Пластмасова канелка.
Каква е идеята:
Задава се температура.
Задава се период, който искаш да се поддържа тази температура (може и до безкрайност)
Стартира се.
Уредът сам нагрява до определената температура, издава сигнал, после поддържа за определения период, след което пак сигнализира и се изключва.Звучи идеално за multi rest mash!
Реших да пробвам как се справя с температурите (сверявайки с моя ел. термометър, китайски).
Избрах си следните температури, които са типични за озахаряване с няколко температурни паузи:
52°C,
67°C и
72°C.
Пробата направих с 13 литра вода.
Сипвам водата. Казанът и термометъра имат едно мнение: 27°C.
Никакви отклонения до 52! (засичане на 32°C, 42°C и 46°C).
20 мин. поддържаше 52 с точност до +0.5°C!
След това задавам температура 67°C. Загрява постепенно без да се бави с леки изключения по пътя - записал съм си, че казанът показва 59, а моя термометър - 60°C.
Точно когато достигна 67°C и сигнализира, разбърках водата и температурата скочи с градус, което отразиха и двата термометъра. Късно се сетих да разбърквам по-често (което ще правя и докато майшувам), за да загрява по-равномерно течността. Ескпериментирах с 15 мин. на тази температура. На няколко пъти след разбъркване тенджерата все още показваше 67, а термометърът доближаваше 68°C. Нищо фатално. Сетих се да измеря температурата в средата на съда и до стените. Разликата е 0.4-0.5°C - в централната част водата е по-гореща. Честото разбъркване би трябвало да изравни що-годе тези разлики.
Задавам 72°C. Поддържа ги без проблем 15 мин, като двата термометъра се движат заедно, с отклонение 1°C при разбъркване след минути без да съм бъркал във водата. Леки наклонности да стигне до 73°C.
После зададох 78°C и се сетих да сложа капака, с което стана много по-бързо.
Изводите: отклонения под 1°C при засичане на температурите с втори термометър. Поддържа температурите отлично. Ако не ме мързи и разбърквам често, мисля че няма да има никакви отклонения и пикове (при дълго задрямване и разбъркване след 5-10 минути, отчетената температура скача с 1°C за кратко, после бързо се нормализира).
Засега няма да я връщам