LIDL казан :)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: LIDL казан :)

Мнениеот dandilov » 20 Авг 2014, 08:55

Комарникът го пускам до долу, а охладената пивна мъст я наливам във ферментатора през тензух на два ката.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 20 Авг 2014, 22:50

Ами, значи планът ми е следния:

Отивам утре в LIDL след бачкане, сбутвам пенсионерската опашка за банани, добирам се до казана (ако има), взимам една бройка и сядам да почета какво пише. Спецификация и гаранционни условия. Евентуално го взимам.
Първото, което ще направя, е да пробвам как поддържа температура в диапазона 50-80 градуса - ще сипя вода и един изветрял малц (колкото да наподобя процеса) и ще сверявам с дигиталния ми термометър. Ако всичко е Ок като измерване, ще проверя как запазва/поддържа предварително зададена температура. Ако и там се справя Ок, няма да го връщам (някакви дребни отклонения са примливи, според мен). В противен случай ще го занеса обратно в магазина.

След това ще пробвам как е с бурното варене и евентуално ще го ръчкам с някой познат жичкаджия (ясно е, че след това гаранция отпада) по отношение на термостата. Иначе ще трябва да слагам нагревателя, а пък ми се струва тъпо да се ръснеш 100 пари, да има тенджера с вграден нагревател и да трябва да добавяш друг :D
След като се получи и това - сменям канелката, слагам оплетката, поръчвам си един чилър и няколко водни клапана (Викторееее!!!) и да видим като паднат температурите след месец как ще се получи. Между другото, смятам да правя 10-15 литрови варки, че ако избамкам 2х20, ще напълня хладилника много бързо :) а на мен им се експериментира.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот dandilov » 21 Авг 2014, 09:41

Много правилно си се насочил към теста на температурата.
Според мен не е нужно да хабиш малца. Аз моя казан го тествах само с вода.
Дори и да не поддържа добре температурните граници, пак върши по-добра работа от котлона. Не е нужно да го връщаш!
Не е добра идея да пипаш термостата. Няма да ври по-силно от това, защото мощността на нагревателя не е съвсем достатъчна за обема на тенджерата. Все пак тенджерата е направена за варене на компоти, където водата не трябва да ври силно. Също така бързовар ще ползваш само за варенето на бирената мъст, а за всички важни процеси по озахаряването - вградения нагревател.
Иначе може да пробваш да байпаснеш термостата с едно ключе (имаше подобна тема тук), за да не изключва и да увиеш тенджерата с една хавлия за термоизолация. Така мисля, че ще заври по-силно.
За бира има същите тенджери, само че са от неръждавейка и с малко по-мощен нагревател, но струват "цифра". Такава например:
http://www.bielmeier-hausgeraete.com/en/Brewing-System/Bielmeier-Mash-Tun-Wort-Kettlel-made-of-stainless-steel-040001.html

Успех!
И пиши как се развиват нещата.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 21 Авг 2014, 22:39

Днес купих нещото, четох му упътването. Ако работи, както е описано, би трябвало да може да му се зададе температура и време, и когато я достигне, казанът сам да я поддържа съгласно инструкциите. От утре започвам да пробвам какво и как се случва в реални условия, включително как изглежда при 100 градуса.
Ще пиша своевременно :)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 23 Авг 2014, 01:05

И така, първи експерименти след покупката.

Първо за уреда - изглежда здрав, никак не тежък, емайлиран, пластмасов капак (много лек). Няма разграфена скАла за обем течност в съда, само маркер за максимално количество. Достатъчно голям и ярък дисплей. Пластмасова канелка.

IMG_20140822_225444.jpg


Каква е идеята:
Задава се температура.
Задава се период, който искаш да се поддържа тази температура (може и до безкрайност)
Стартира се.
Уредът сам нагрява до определената температура, издава сигнал, после поддържа за определения период, след което пак сигнализира и се изключва.

Звучи идеално за multi rest mash!

Реших да пробвам как се справя с температурите (сверявайки с моя ел. термометър, китайски).
Избрах си следните температури, които са типични за озахаряване с няколко температурни паузи: 52°C, 67°C и 72°C.
Пробата направих с 13 литра вода.

Сипвам водата. Казанът и термометъра имат едно мнение: 27°C.
Никакви отклонения до 52! (засичане на 32°C, 42°C и 46°C).
20 мин. поддържаше 52 с точност до +0.5°C!

След това задавам температура 67°C. Загрява постепенно без да се бави с леки изключения по пътя - записал съм си, че казанът показва 59, а моя термометър - 60°C.
Точно когато достигна 67°C и сигнализира, разбърках водата и температурата скочи с градус, което отразиха и двата термометъра. Късно се сетих да разбърквам по-често (което ще правя и докато майшувам), за да загрява по-равномерно течността. Ескпериментирах с 15 мин. на тази температура. На няколко пъти след разбъркване тенджерата все още показваше 67, а термометърът доближаваше 68°C. Нищо фатално. Сетих се да измеря температурата в средата на съда и до стените. Разликата е 0.4-0.5°C - в централната част водата е по-гореща. Честото разбъркване би трябвало да изравни що-годе тези разлики.

Задавам 72°C. Поддържа ги без проблем 15 мин, като двата термометъра се движат заедно, с отклонение 1°C при разбъркване след минути без да съм бъркал във водата. Леки наклонности да стигне до 73°C.
После зададох 78°C и се сетих да сложа капака, с което стана много по-бързо.

Изводите: отклонения под 1°C при засичане на температурите с втори термометър. Поддържа температурите отлично. Ако не ме мързи и разбърквам често, мисля че няма да има никакви отклонения и пикове (при дълго задрямване и разбъркване след 5-10 минути, отчетената температура скача с 1°C за кратко, после бързо се нормализира).

Засега няма да я връщам :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот insane » 24 Авг 2014, 11:57

Колеги (бъдещи,защото още нямам нито една варка :) ),привет

Две въпосчета:
Не може ли меката връзка от бойлер да се монтира директно върху тази канелка от зад,защото се вижда че има останла резба,без да трябва да се сменя?
И също така варенето на бирената мъст невъзможно ли е без да се ползва бързовар?

Благодаря предварително.
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 24 Авг 2014, 13:57

Да кажа за варенето:
При първоначалното включване на уреда, според инструкциите трябваше да се налеят 5 литра вода, която да ври 20 мин. Зададох температура 100°C, но тенджерата индикира, че желаната температура е достигната и започна да отброява, въпреки че дисплеят показваше 98°C. Бурно бълбукане дори с 5 литра не се получи. Когато сложа капака, започва да бълбука, но мен това не ме устройва. Така че вариантите са два - или добавяме нагревател/бързовар в съда, или някой ел.техник си играе с термостата (но не знам дали 1800W нагревател може въобще да направи ~20 литра вода да ври бурно).

По въпросът с оплетката - мога да снимам канелката отвътре и някой в час с ВиК особеностите да каже :)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 24 Авг 2014, 18:28

Това е канелката отвътре.
Някой сведущ по оплетки, фитинги и резби да каже има ли смисъл да се експериментира с пластмасовата канелка:

IMG_20140824_173306.jpg
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот daniel.trifonov » 26 Авг 2014, 11:00

Канелката има много резба, но трябва да се махне гайката ѝ от вътрешната страна, за да може да се навие един тройник и да се затегне чрез въртене на крана.
20 литра течност могат да врат с 1800Вт мощност, но е задължително стените на съда да са с дебела топлоизолация. Примерно нещо такова, но дебело поне 20мм: K-Flex.
Ако тенджерата е изолирана, то ще е по-малка разликата в температурата в средата и до стените на съда, ще се изразходва много по-малко ел. енергия и ще се топли по-малко в помещението. Тогава е възможно дори и точността на регулиране на температурата да се подобри. При всички случаи трябва и да се разбърква най-малко по време на загряването, защото майша е гъст и не е като водата да се бърка сам.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: LIDL казан :)

Мнениеот za6o » 27 Авг 2014, 09:18

На "K-Flex" цената за кв.м. за 20мм. е 40лв. без ДДС :o
Че на мен тенджерата не ми струва толкова :)
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron