DIY: Son of Fermentation Chamber

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 24 Май 2018, 17:21

Здравейте,

Понеже контрола на ферментацията е изключително важен момент, а и сега през летния сезон ми е трудно без контрол да варя домашна бира, реших по предложение на Мартин да сглобя Son of Fermentation Chamber. Получи се добре, поддържа 12 градуса без проблем с две бутилки по 2л и 6 охладителя за хладилна чанта, при околна температура - 22-24 градуса. Подходящ е за размер на ферментатора до 40-50 литра, според размера му.

Какво е необходимо:
- 4 листа изолация тип Фибран, 5см дебелина, размери 60х125см - около 30 лв от Ангрото;
- 2 летви по два метра - 4 лв;
- Горещ силикон и санитарен силикон - около 10-12лв;
- Термоконтролер STC-1000 на 220V, с възможност за охлаждане, реално използвам за момента кутията за MLT и HLT, но струва около 15-18 лв;
- Уплътнение - 5лв;
- Адаптер 12V - 6 лв;
- Вентилатори за компютър - 12 лв;

Общо - около 80-90лв. Аз лично повечето неща ги имам налични и ми излезе доста тънко, сигурен съм, че и вие ги имате по ръка.

Стъпки:
- Разкроява се по чертежа и се реже Фибрана. Този от 5 см е с наставяне и трябва първо да се изрежат парчетата, които са предвидени за наставяне.
- Режат се летвите според размера;
- Сглобява се поетапно с горещ силикон;
- Когато е готово се слагат летвите;
- Монтират се вентилаторите - посоката е от ферментатора към отсека за бутилки;
- Лепят се уплътненията;
- Запълват се фуги и процепи със санитаран силикон;
- Оставя се изсъхне за 24 часа;
- Пробиват се дупки за кабелите и за термометри, ако ползвате;
- Свързват се вентилаторчетата към 12В адаптер, а адаптера към контакта на термоконтролера;

Важно:
- Опитах се да мина без летви, но не става, защото фибрана се реже неравномерно и после не прилягат двата капака;
- Ползвайте тежести за да прилегне добре горния капак;
- Може само с горен, без преден капак, но трудно ще влиза ферментатора и трябва да се повдига на високо;
- Преди да лепите и да уплътнявате, опитайте дали се затваря добре и ако е нужно поотреже от тук от там;
- Цялостния размер е ДхШхВ - 75х60х65см, заема си място, почти колкото хладилник;
- Тествайте с пълен ферментатор, влияе много на температурата. Аз лично го напълних с вода на 25 градуса и за 2 часа падна на 19;
- Терморегулатора съм настроил с хистерзис 1 градус, т.е. ако съм задал 12, ще се включи на 13 градуса и ще работи докато достигне 12. Не знам дали това е оптималния вариант, но за сега е така.

Ето снимки на готовия Son of Fermentation Chamber, тепърва ще го тествам с бира :)
https://photos.app.goo.gl/ix2WislKRCSJxvMK2

Успех
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 01 Юни 2018, 08:50

Направих тест с пълен ферментатор: 1 бутилка 2 литра и 4 охладителя, настроих на 15 градуса и 1 градус хистерзис, т.е. като стигне 16 градуса се включват вентилаторчетата, охлажда до 15 и се изключва. Това се случва при околна температура 23-24 градуса. Изкара от 7:30 до 22:30, т.е. 15 часа, което е много добре според мен. Ако използвам 2 бутилки по 2 литра ще вдигна още времето, целта е да изкара 24 часа с една подмяна на охладителите.

Възникват ми няколко идеи и съответно въпроси. Мога да ползвам това приспособление както за контрол на ферментацията, така и след това за газиране и отлежаване на бутилки, събира точно два реда бутилки, хем ще са на тъмно, хем на хладно. Обикновено до сега винаги съм ферментирал на околната температура, която е около 19-21 през по студените месеци (лятото до сега избягвах да правя бира), след газирам с отделена мъст и оставям отново на стайна температура за 1 седмица, след тази една седмица, максимум 10 дни, зареждам хладилника, побира точно половин моя варка, останалите си остават на стайна температура. Чакам още 5-7 дни и започвам да консумирам и като поизпразня хладилника зареждам останалите поетапно. Не съм сигурен, че това като цяло е добре.
Ако да кажем правя бира с дрожди Safale S-04, за които им дават идеална температура 15-20 градуса, коя оптималната температура, която би трябвало да поддържам по време на фермнетация?
Когато го ползвам за газиране и отлежаване на бутилките - каква е оптималната температура, която трябва да поддържам за газиране и след това за отлежаване, докато освободя място в хладилника?

И последно, случайно гледах рекламата на това чудо: http://www.topshop.bg/rovus-arctic-cooler/
Дали би имал някакъв ефект като заместител на замразените бутилки?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Dejmos » 04 Юни 2018, 12:17

По-скоро не. Работи на същия принцип - слагаш вътре нещо студено, в случая вода, за да охлажда. Това вече си го постигнал.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Dejmos » 04 Юни 2018, 15:31

Не разбирам защо има две отделения за охладители (лед). Дали идеята на двете отделения е да се предотврати преохлаждането на ферментора?
Свързани ли са в долната си част? Въздухът от камерата с ферментора се издухва принудително надолу покрай леда, нагоре през второто отделение и обратно в камерата? (Или се изсмуква в обратна на описаната посока)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 05 Юни 2018, 08:46

Да, точно така. Отдолу има процеп около 5 см от където преминава студения въздух. Вентилатора духа от ферментатора към отделението за охладители, преминава през първото отделение, след това през второто и излиза отгоре над второто отделение. Идеята е, че студения въздух седи долу, а топлия горе. Когато не работи вентилатора, студения въздух просто си седи долу, когато се включи се избутва нагоре, минава покрай охладителите и отново топлия се качва нагоре към вентилатора. Така се задържа по-дълго студен и след това доста изтезивно охлажда.
Виждам съм, че и с двете посоки на въздуха работи, но така по оригинален дизайн и затова така и съм го направил.
С настройка за 1 градус хистерзис, направих някои засичания и горе долу 3 минути охлажда (работи вентилатора) след това за 2 минути се затопля и така през цялото време, дебнех го с хронометър :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 26 Юни 2018, 10:10

Направих реален тест с ферментираща бира и ето какви са наблюденията за 2 дни:
- Бирата като количество е 42 литра в пластмасов ферментатор. Околна температура 22-24 градуса.Зареждам охладители вечерта - 2L замразена вода в бутилка от бира + 2 охладителя за хладилна чанта;
- Настройвам на 17 градуса с 2 градуса хистерезис (включва на 19 и изключва на 17);
- Имам термометър от Лидл който измерва Мин и Макс температура, както и моментна. Първите няколко часа си поддържа зададените температури, но на 8-мия час не успява да свали под 19 градуса;
- Зареждам нови охладители, старите ги слагам в камерата за следващата смяна;
- Отново същата ситуация след около 9-10 часа е качило на 20 градуса и вентилаторите постоянно работят.

Изводите - трябват повече охладители, за да може да издържа поне 8 часа, мисля че 2 бутилки по 2L + 2 охладителя за хладилна чанта ще свършат работа. Това й направих днес и ще пиша когато имам следващ рзултат. Но по-вероятно е да не стане на 12 часа, а на 8-9, т.е. за едно денонощие 3 смени.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Dejmos » 26 Юни 2018, 11:20

Две предложения:
Използвай и втората малка камера, за да слагаш охладители и бутилки. Така ще имаш двойно по-голям обем и съответно време за работа.
Сложи съд за събиране на конденза под бутилките и охладителите. Фибранът не е особено водопропусклив, но защо да му влошаваш насила изолационните качества.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 26 Юни 2018, 13:03

Благодаря за съветите! Бих използвал и втората камера, но нямам достатъчно място в камерата, днес успях да напъхал 2 бутилки + 3 охладителя, та мисля така да действам.
Относно конденза, опитах с една ваничка, но спира потока отдолу и трябва нещо друго да измисля, специално за случая с ниски стени, за да не пречи на процепа, който е около 5 см.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот victoryvt » 27 Юни 2018, 09:37

При ферментацията се отделя топлина в размер 0.16 кВ/ч. за всеки 1кг. изферментиран малцов екстракт.
В случая за който говорите - при 40л. пивна мъст с около 12% - това прави 4.8кг. умножено по 0.16 = 0.77кВч. топлина (2700 kJ)
За компенсирането на която е нужно да се внесе поне същото количество охлаждаща енергия или повече, ако пивната мъст е била по-топла от нужната темп. на ферментация.
При топенето на 1кг. лед се поглъща 333 kJ топлина. Ако предположим че той е бил внесен като лед с температура -15гр. и също така предположим че все още може да охлажда като вода с темп. до 10гр. - към това число можем да добавим още макс. 70 kJ и да го закръглим на 400.
Получава се че за поддържане на определена по-ниска от околната температура ферментация на 40л. пивна мъст с 12% екстракт (за по-силните бири ще е даже повече) са нужни 2700/400=6.75кг. лед с темп. -15гр.
А в какъв график ще ги вкарваш вътре - има значение само дотолкова доколкото не трябва да спира охлаждането.
Като се вземат пред вид и проблемите с КПД, който не е 100% , както и пропускането на топлоизолацията, мисля че по-скоро 10кг лед ще е верния резултат.
И то само за дните на бурната ферментация.
После за колд краш - още толкова лед :)
Тъй че - една винарска витрина (10-20гр.) би била идеална за ейлова ферментация, че и за лагерна ако не са 40-50, а само 20л.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Martin » 27 Юни 2018, 10:15

victoryvt написа:Тъй че - една винарска витрина (10-20гр.) би била идеална за ейлова ферментация, че и за лагерна ако не са 40-50, а само 20л.


Разбира се че витрини, хладилници или хоризонтален фризер направен на плюсови температури е абсолютно най-добрият и оптимален резултат.
НО .... те струват доста пари и заемат място.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron