Здравейте,
Понеже контрола на ферментацията е изключително важен момент, а и сега през летния сезон ми е трудно без контрол да варя домашна бира, реших по предложение на Мартин да сглобя Son of Fermentation Chamber. Получи се добре, поддържа 12 градуса без проблем с две бутилки по 2л и 6 охладителя за хладилна чанта, при околна температура - 22-24 градуса. Подходящ е за размер на ферментатора до 40-50 литра, според размера му.
Какво е необходимо:
- 4 листа изолация тип Фибран, 5см дебелина, размери 60х125см - около 30 лв от Ангрото;
- 2 летви по два метра - 4 лв;
- Горещ силикон и санитарен силикон - около 10-12лв;
- Термоконтролер STC-1000 на 220V, с възможност за охлаждане, реално използвам за момента кутията за MLT и HLT, но струва около 15-18 лв;
- Уплътнение - 5лв;
- Адаптер 12V - 6 лв;
- Вентилатори за компютър - 12 лв;
Общо - около 80-90лв. Аз лично повечето неща ги имам налични и ми излезе доста тънко, сигурен съм, че и вие ги имате по ръка.
Стъпки:
- Разкроява се по чертежа и се реже Фибрана. Този от 5 см е с наставяне и трябва първо да се изрежат парчетата, които са предвидени за наставяне.
- Режат се летвите според размера;
- Сглобява се поетапно с горещ силикон;
- Когато е готово се слагат летвите;
- Монтират се вентилаторите - посоката е от ферментатора към отсека за бутилки;
- Лепят се уплътненията;
- Запълват се фуги и процепи със санитаран силикон;
- Оставя се изсъхне за 24 часа;
- Пробиват се дупки за кабелите и за термометри, ако ползвате;
- Свързват се вентилаторчетата към 12В адаптер, а адаптера към контакта на термоконтролера;
Важно:
- Опитах се да мина без летви, но не става, защото фибрана се реже неравномерно и после не прилягат двата капака;
- Ползвайте тежести за да прилегне добре горния капак;
- Може само с горен, без преден капак, но трудно ще влиза ферментатора и трябва да се повдига на високо;
- Преди да лепите и да уплътнявате, опитайте дали се затваря добре и ако е нужно поотреже от тук от там;
- Цялостния размер е ДхШхВ - 75х60х65см, заема си място, почти колкото хладилник;
- Тествайте с пълен ферментатор, влияе много на температурата. Аз лично го напълних с вода на 25 градуса и за 2 часа падна на 19;
- Терморегулатора съм настроил с хистерзис 1 градус, т.е. ако съм задал 12, ще се включи на 13 градуса и ще работи докато достигне 12. Не знам дали това е оптималния вариант, но за сега е така.
Ето снимки на готовия Son of Fermentation Chamber, тепърва ще го тествам с бира
https://photos.app.goo.gl/ix2WislKRCSJxvMK2
Успех