Стретнах си охладител от типа тръба в тръба(маркуч). Охлажда от +95 до +22. Ето и какво си купих за сглобката, като не съм запоявал никакви тръби.
6м. медна тръба мека ф15х1мм.
6м. маркуч еднослоен ф25.
20-30м. медна тел 1-1.5мм.
2 тройника на 3/4.
4 нипела на 3/4.
2 редуктивни нипела от 3/4 към 1/2.
2 фитинка за медна тръба 1/2.
2 скоби за водни съединения от 20-30мм.
2 адаптера за чешма от типа бърза връзка.
тефлонова лента
1 поялник или горелка с малко тинол или сребърен припой.
Леко раздалечавам обръчите на медната тръба и почвам да увивам медната тел, това се прави с цел на водата в маркуча да създаде посока и да циркулира около медната тръба в маркуча. Като задължително в началото и в края на телта я запоявам за тръбата, аз ползвах някаква китайска горелка на газ със някакъв оловен припой (по лесно и хубаво става с сребърен припой за медни тръби). Аз освен в началото и в края направих и още няколко спойки.
След това напъхвам тръбата в маркуча.
След това сглобявам тройника като слагам нипелите и редуктора. След което стягам с скобата маркуча към нипела, а медната тръба изкарвам през редуктора.
След това навих фитингите към редуктора който е 1/2 и стегнах. Навих и адаптора за чешма за бърза връзка. Не съм запоявал никаде нищо (освен телта около тръбата де).
Идеята на цялото това нещо е от горната страна на медната тръба да влезне горещата бира +95 градуса, а студената вода да тръгне от долу нагоре. Това е охлаждане с напречен поток (или поне така си го превеждам).
Като цяло от вряща бира която е приблизително около +95 градуса ми охлади до +23 градуса с регулиране на потока на бирата. 40литра минаха през охладителя за около 10мин. приблизително.
Ето го и в действие. Като цяло нямаше никаде течове. Навсякаде слагах тефлонова лента и притягах добре. За фитинга, той стяга доста добре тръбата и я деформира, което е проблем ако решите да разглобите цялата сглобка.
Наздраве!