Май стана време и аз да си покажа оборудването
Идеята беше да автоматизирам машинг процеса т.к. той е една ангажираща част от целият процес и поддържането на температура с разлика 1-2С на котлон си е предизвикателство и не толкова прецизно колкото ми се иска
Получи се RIMS с arduino термоконтролер
Това е маш тюна отвътре
Това е под перфорираната ламарина която е с 2 мм отвори. Тук е все още тестово
Така беше в началото, но го промених леко т.к. ако нещо се прецака (запуши ) , всичко ще се обърка.
Относно sparge arm на доста места прочетох, че е добре да връща течността под нивото, за да не се окислява. На моята "ръка са и много дупките, но аз я ползвах пред за прецеждането. По натам ще я сменя, макар че и така си работи.
А това е самият термоконтролер моя разработка . Как работи? Има два режим, ръчен и автоматичен, които се превключват чрез бутона, когато свети зеленият диод режима е автоматичен, ако не свети и ръчен. Ръчният режим ти показва само температурата и позволява да пускаш и спираш нагревателя по собствено усмотрение. Направих за извънреден случай с които не се сблъсках при първото автоматизирано бироварене .
Автоматичният режим му задаваш каква температура колко секунди да я поддържа, сядаш пред телевизора с бира в ръка и само чакаш, минава си през всичките режими, като температурата я поддържа с точност 0.5С.
Т.к. награвателя ми е доста агресивен (2Кв), ауто режима е малко "по-специален", кога наближи зададената темп с 2 градуса, нагревателя започва да работи 3сек и 2 да почива, като остава по-малко от 1С до зададената темп. , нагревателя работи 2сек. и 3 почива и като я достигне започва да я поддържа по същата схема като същевременно започва отброяването
А ето всичко това в действие. Всичко работеше по план. Определено много улеснява нещата.
Има няколко неща които искам да добавя, но ще е на по-късен етап.
Например една джиджявка която да следи потока на течността и ако нещо се обърка и помпата спре да върти, да изключи нагревателя.
Другото което липсва е още един бутон "hold" който да спира броенето на секундите и да поддържа температурата в случай че искам още малко време да остане на тази температура. Това сега пак е възможно, но доста тромаво, трябва да превключа, на ръчен режим след това на автоматичен пак и отброяването започва отначало.
Ами това засега..