Трайност на домашната бира

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Трайност на домашната бира

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2013, 17:40

Днес намерих в мазето две бутилки от един мой вайцен, правен с мой малц през май месец 2012 г.
Реших че ще е или развалена или перфектна.
Ето я :

weizen-10month.jpg


Като изключим прекалената газировка (гашинг) , всичко друго си е останало същото както и преди 8 месеца.
Перфектен плодов вкус, характерни естерни и фенолни нотки, резливост.
Пеха - 4.6
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот cervesa » 12 Яну 2013, 20:15

Както случайно се разхождаше в мазето и-Хоп-две бири :)))
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2013, 20:23

Ааа, не е случайно.
Аз си ги бях скрил сам от себе си :)
Имам и няколко бутилки мерло реколта 2011 и то все по-добро става.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот profyton » 14 Фев 2013, 13:23

наскоро ми зададоха такъв въпрос колко време трае тази бира и не можах да отговоря.
някой знае ли каква е разликата между жива бира и нашите бири?
profyton
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 11 Яну 2013, 13:19

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот victoryvt » 14 Фев 2013, 13:49

Няма разлика общо взето.
Жива бира означава - бира с дрожди които са живи.
Промишлената е филтрирана и/или пастьоризирана - там живи дрожди няма, че даже и мъртви няма.

Трайността на домашната бутилирана (подчертавам - бутилирана) няма ограничение, стига да се съхранява на хладно и тъмно.
Предполага се че няма кой да я чака повече от година все пак.
Същото е и за компоти и туршии - година максимум две.

Живата бира от фабриките не е трайна защото не е бутилирана, тя идва директно от танка след отлежаване.
Тя може да оцелее дълго само ако е затворена и на студено (0-5 гр.)
Затова и се пие за ден два в заведенията.
Същата ако бъде бутилирана директно би могла да издържи и по-дълго. Те я филтрират и пастьоризират заради сигурност и външен вид.
Нашата е нефилтрирана, жива и полезна, но няма търговски вид - малко мътнее и има утайка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот profyton » 14 Фев 2013, 13:56

в такъв случай нашите бира са направо лекарство, с тези живи дрожди в нея, които са изключително полезни а и тези фенолни съединения които съдържа, съм чувал, че са едни от най мощните антиоксиданти. Следователно ние пием лекарство.
profyton
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 11 Яну 2013, 13:19

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот Hristo » 07 Апр 2014, 22:39

Днес изпих последната бутилка бира, сварена на 3 февруари 2013 г. и бутилирана на 21 февруари същата година. След 14 месеца бирата продължаваше да е перфектна! :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот mirix » 08 Апр 2014, 09:32

Аз имам от юни , юли и август 2013 , и докато не мине 1 година няма да отварям
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Апр 2014, 13:57

Аз пък съм циганска душа и най-много съм устисквал до към 6 месеца. :roll:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Трайност на домашната бира

Мнениеот Hristo » 28 Окт 2014, 00:13

В момента довършвам бутилка бира на 18 месеца - сварена на 13 април 2013, бутилирана месец по-късно. Нищо й няма, перфектна е! Някъде в мазето трябва да имам останала и от март 2013 г. Докато я намеря може да стане март 2015 г.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron