Това е моето оборудване -Направи си сам.Замислено беше като трисъдова система-най-левият съд е "Бойлера),в него затоплям водата,в средата е Mash tun-а,съд за майшуване,ифилтриране и вдясно Brew kettle-съд за варене.Двта 50 л.кега ги имам от 10 години,ползвах ги за съхранение на вино,но ги "издъних" за казани.левият е Made in China -продадоха ми го за 80 лв уж за 100 л,ама се оказа че е 70,но е достатъчен.
Правих няколко пъти по две варки,една след друга ,докато се вари първата ,втората се майшва и филтрира.Отнема около 8 часа.Тъй като потреблението се увеличи
,с малко повече хамалогия,едновременно майшвам и филтрирам в двата казана,като събирам мъстта в буферен съд,няколко пъти варях в трите казана едновременно,но вече събирам всичко в медния казан от дестилатора(180 л)
и варя ,без опасност да изкипи.
Първите варки ги ферментирах в стъклени и поликарбонатни дамаджани,с водни затвори.Сега ,съм привърженик на отворена ферментация-имам няколко пласмасови съда (100 л) (за хранителни цели-ВАЖНО Е!)в които ферментира.Отлежава в30л кегове на Загорка-80 лв.депозит-изпихме Загорката и наливаме домашна.Прилагам и снимка на инсталацията за наливна бира (сглобена ,second hand-само охладителя,другите джаджи са нови-MicroMatic-Продават се от "Айс текник).
Което не се събере за] цял кег-в бирени бутилки,основно стъклени,но и в ПЕТ-нови (за бърза консумация).
Хайде сега Cheers!
Никога не е рано за една бира:)