от Dejmos » 10 Сеп 2015, 19:21
И аз си мислех за подобна алтернатива, да използвам щуцер за "бърза" връзка. Но ми се ще да използвам помпата за различни неща по време на озахаряването/варенето/охлаждането, та се надявах на едновременно бързо и стабилно съединяване/разкачане.
Идеята ми е да направя цялостна система с известна ръчна намеса.
Ферменторът - 30л бидон, се използва за загряване на вода с електрически нагревател и термостат до 78* и се държи там. Ще му сложа канелка, която през кран да се свързва с помпата.
За озахаряване 24л хладилна чанта, оплетка от мека връзка за прецеждането, вместо бъркане непрекъсната рециркулация на мъстта, с преминаване през нагревател. Нагревателят ще е с регулатор на мощност, за да не развива висока температура. Естествено с термостат. Вливане през надупкана тръба под нивото на мъстта, за да не плиска. Сондата на термостата направо вътре в малца. Кранове на входа и изхода на чантата.
Ферменторът и озахарителя са свързани с входа на помпата през кранове, изходът е свързан през кранове с казана (40л бидон) и горния край на озахарителя.
Преди началото на озахаряването вливане на нужното количество гореща вода от ферментора в озахарителя с помпата, циркулация до достигане на температура за страйк и смесване с малца. Рециркулация на мъстта с ниска степен на нагревателя. След изтичане на времето за пауза, засилвам нагревателя до достигане на новата температура, пауза (повтаря се колкото трябва). Управлението на термостата и нагревателя - ръчно, поне на първо време, после ПИК.
Промиването пак с помпата, отваря се крана към казана и се източва мъстта. Затваря се крана, отваря се този към ферментора и се влива вода за промиване. Нклк минути рециркулация, ново източване, пак вливане... Цялото количество вода за промиване се влива на 4-5 пъти.
Не съм описал подробно кой кран се отваря и кой затваря на даден етап, но става ясно. Поне на теория. Надявам се да не объркам някой кран в реални условия.
Разкача се казана от помпата и се започва варене. Отново с бързовар. 2кВ за 30+ литра се оказа малко, ще ползвам 3,8кВ с регулатор на мощност. Докато ври, почиствам озахарителя и дезинфекцирам ферментора.
Сега сложната част. Охлаждането на сварената мъст. Още нямам серпентина, не ми се прави на този етап. Освен това водата вкъщи е доста топла и няма да е ефективно. Имам един меден радиатор от автоклиматик (вътрешното тяло), който смятах да ползвам вместо серпентина. Щеше да има много добро охлаждане, но има и елементи от алуминий, които не знам дали мога да демонтирам, без да повредя радиатора. А и почистването на всички тези ламели ще е голяма беля.
Дойде ми друга идея - охлаждането да е външно. На казана два щуцера, чрез тях свързвам помпата и радиатора, след сваряването пускам помпата и охлаждам радиатора с вентилатор. Може и да се пулверизира вода за подобряване на охлаждането. Щуцерите да имат срещупосочни извивки вътре в казана, така че циркулацията да създаде въртеливо движение и да концентрира утайките в средата. След охлаждането се оставя поне час да се доутаи. Радиаторът се разкача, а помпата се ползва за прехвърляне на мъстта във ферментора.
Това е идеята ми. Какво мислите? Допълнения, корекции, критики...?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл