Страница 1 от 1

Проект Домашен Чедър

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2020, 20:26
от ВескоВарна
Намерих от къде да вземам качествено мляко и докато кравите са още на зоб натрупах доста бяло сирене. Като фен на чедъра обаче винаги съм искал да пробвам да направя. Проблемът е, че липсват използваните месофилни култури, някъде прочетох, че могат да се заменят с домашно масло или кисело мляко минало през фризер. Не ползвам и оцветител. Лошото е, че ще разбера какво съм направил след 6месеца.

Ето какво се получи от 10л мляко:

Проект Чедър опит 2

chedder2.jpg

Re: Проект Домашен Чедър

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2020, 20:06
от mirix
Чедъра не знам дали ще се получи, но като поузрее сиренцето може да пробваш да го запечаташ с восък.

Re: Проект Домашен Чедър

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2020, 08:53
от Dejmos
Дали в качествения чедър има живи бактерии? Ако да, можеш да пасираш малко чедър в млякото.
Аз така пробвах да правя синьо сирене, но не съобразих, че в хладилника няма да се развива плесента.

Re: Проект Домашен Чедър

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2020, 10:13
от ВескоВарна
За момента има проблем с плесените, ексфолирах със сол и опаковах в хартия за печене и стреч фолио. Едната пита продължава генерира мухал, другата се стабилизира. По оригиналната винтидж технология чедъра се опакова в свинска мас и платно(тензух). Може да пробвам. Съхранява се при 10-15С за да продължава да зрее.