Пиле на грил+ жълт сочен ориз и гъбен сос.

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Пиле на грил+ жълт сочен ориз и гъбен сос.

Мнениеот mirix » 07 Окт 2017, 21:01

Надявам се днес сте си прекарали чудесно празника на домашната бира.
Тази година незнам какво стана, но съм сварил едва една бира с надежда за още една.
Та по същество. Гаден дъждовен ден.
Пилето на грил е ясно, а ако не е, който има фурна с грил и вентилатор може да си го направи.
Кисне се в солена вода около 24 часа. Може да се резне лук чесън зелении във водата.
За печенето 20-30 мин около края се маже със смес от мед, червен пипер, чер пипер, соев и лимонов сок. Или кой както иска.
За да не бъде сухо трябва и гарнитурка.
Барнах сочен жълт ориз и гъбен сос.

Гъбения сос ми е за сефте.
Гледах рецепти.. анализирах и си сътворих:
50 0 гр. гъби множко са моце би 300 трябват.
Жената ги беше сварила, но пишат че може и без.
Запържих ги в 50 гр. масло и малко зехтин да не прегори маслото.
След 3-4 мин пържене, добавих 2 супени яки лъжици брашно.
Обилбо бъркане и опити за залепване, но не е фатално щом няма загоряло.
Бъркане докато брашното вземе да покафенява леко.
Добавих около 150-200 мл. прясно мляко 150-200 мл. бяло вино и около 100 мл. от подсолената вода в която са варени гъбите.
С брашното добавих и малко сол.
Варя до сгъстяване мин. 5 минути да се изпари алкохола. Ако е много гъсто добавяте малко гореща вод.
Да ма нинжите не ядат такова чудо. За тях сочен ориз.
1 глава лук
1 чаена чаша ориз
6 части вода.
В тава запържих лука и ориза с малко зехтин(олио).
Не съм чакал да стане златист
Добавих 1200 гореща вода, сол, малко чер пипер и малко кимион и разбира се куркума на прах.
Варя го на котлона около 15 мин. и като загрее фурната на 180 гр. го мушвам за още 15-20 . Вие си преценяватв по сочен или сук. След изваждане на тавата слагам капак и увивамв кърпа за около 15 мин.
Ето и микса:
IMG_20171007_193225.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron