Домашен хляб... ръчна изработка.
Публикувано на: 25 Май 2017, 13:45
Тези дни се вдъхнових да замеся хляб. След неуспешни опити преди години.
Направил съм само 3 замески за сега. Резултата е задоволителен.
Замесването правя в една купа да не се цапа много.
Рецептата е:
около 500 гр. брашно тип 500
10 грама от мая на кубче- 50 гр кубчето.
8-9 гр. сол
около 300 мл хладка вода.
Технологията е следната:
накисвам маята в хладка вода, около 26-28 гр. например и я разбърквам.
Пресявам брашното в купата и добавям солта
Разбърквам ги и правя кладенче в средата.
Наливам размитата мая с водичката и започвам да бъркам.
Постепенно добавям водата на няколко пъти.
Тестото става лепкаво , но добавя от време на време по малко брашно, докато спре да лепне.
Меси се около 20 мин. или да стане гладко
След това оставя да втаса загънато за да не се изсушава и да хване коричка.
Според температурата 30-40 мин. - или докато достигне двоен и по вече обем.
Правя второ замесване и го слагам в тавата в която ще пека да втаса втори път.
Тавата я поръсвам с брашно слагам питките и пак ги загъвам да втаса. Като увеличат обема си ги нарязвам леко с ножа и ги слагам на 220-230 гр. за 10 мин.
После намалям на 200 гр. за още 20-25 мин.
Ето и резултата:
Като извадя бирата ще събера мало утайка да си направя квас
Направил съм само 3 замески за сега. Резултата е задоволителен.
Замесването правя в една купа да не се цапа много.
Рецептата е:
около 500 гр. брашно тип 500
10 грама от мая на кубче- 50 гр кубчето.
8-9 гр. сол
около 300 мл хладка вода.
Технологията е следната:
накисвам маята в хладка вода, около 26-28 гр. например и я разбърквам.
Пресявам брашното в купата и добавям солта
Разбърквам ги и правя кладенче в средата.
Наливам размитата мая с водичката и започвам да бъркам.
Постепенно добавям водата на няколко пъти.
Тестото става лепкаво , но добавя от време на време по малко брашно, докато спре да лепне.
Меси се около 20 мин. или да стане гладко
След това оставя да втаса загънато за да не се изсушава и да хване коричка.
Според температурата 30-40 мин. - или докато достигне двоен и по вече обем.
Правя второ замесване и го слагам в тавата в която ще пека да втаса втори път.
Тавата я поръсвам с брашно слагам питките и пак ги загъвам да втаса. Като увеличат обема си ги нарязвам леко с ножа и ги слагам на 220-230 гр. за 10 мин.
После намалям на 200 гр. за още 20-25 мин.
Ето и резултата:
Като извадя бирата ще събера мало утайка да си направя квас