Страница 1 от 1

Пържен, печен октопод...

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2016, 21:17
от mirix
След отлежаване във фризера и много четене най на края се реших да го пробвам. В нета във разни форуми и готварски сайтове имаше различни техники и мнения. В крайна сметка си купих замразени пипала от октопод.
Единно беше мнението за 20 мин. в тенджера под налягане. Сложих пипалата, лук сцепен на 4, 3-4 скилидки сплескан чесън с люспата, накълцана на дребно целина, 200 мл. вода 100 мл. вино малко оцет сол, чер пипер на зърна и 2 дафинови листа.
Варих 20 минути и след това за 2-3 мин в грил тигана с по-вечко зехтин.
Крехък е вкуса е хубав, но искам още по вкусно. Мислех да го правя на скара но вали. Ето малко снимков материал.
IMG_20160824_204610.jpg

IMG_20160824_210401.jpg

Re: Пържен, печен октопод...

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 16:18
от dr_slavov
Относно варенето много мнения. Аз лично го варя около 20мин на всеки кг октопод. Само да поясня, че ако има два бр по 1кг всеки не означава, че се варят 40мин :D. Един грък ми каза, че добавял 1-2 коркови тапи при варенето. Знам, че няма логика, ама съм свикнал и слагам. Никакви подправки при варенето. Опита ми показва, че месото не поема аромат при варенето.
Следа като е сварен се маринова в балсамов оцет(много малко), зехтин, чесън, сол, черен пипер. Ако може за 24 най-добре. И след това скра (грил тиган) само за вскус. Поръсва се още топъл с лимон. Мисля, това е вкуса който търсиш. С един добре охмелен лагер..........

Re: Пържен, печен октопод...

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 17:53
от mirix
Да и аз сложих тапа. Е може и с ейл, но май наистина забравих лимоновия сок. За другия път ще взема мерки.