Страница 1 от 1

Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2016, 21:34
от mirix
Малко да сготвим и някоя по диетична гозба, за разтоварване преди блажното.
Така да започнем от рецептата, а после технологията.
1 глава и опашка от сом. 1 глава от толостолоб и 1 от шаран и амур. В крайна сметка каквито намерите, но да са поне 2 вида.
1 глава лук нарязан на дребно.
1 средно голям морков.
Мащерка- прясна и сушена. Прясна има в метро.
Девисил. Пресен и сушен.
Магданоз.
Главите се почистват от хрилете и се сваряват в подсолена вода. След това сока се прецежда, а главите се почистват от мръвката и се накъсва на парчета около 1 см. Нарязват се лука и моркова и се слагат в сока от рибата. След като заврат се добавя и 1 кафена чашка ориз. Когато ориза поуври около 20 мин. слага се и чер пипери се добавят 2 супени лъжици домати. Слагат се и сухата мащерка и девисил и малко магданоз. След още 10 мин. се добавят парчетата риба. Добавя се и малко лимонена киселина. Така чорбата ври още 10-15 мин. След като се изключи се слагат свежите подправки накълцани на не много едро. Оставя се така 10 мин след което се сипва с голямо парче лимон. Като преди да добавите лимона в супата се изстисква малко.
Да ви е сладко.
Ето и снимка на готовата чорба.
IMG_20160216_194624.jpg

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 11:39
от Martin
Ммм изглежда вкусно.... Долу горе същата правих миналата година, само че с глави на паламуд и цели попчета.

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 12:13
от mirix
И аз съм правил така, но там малко проблем с костите има. Тук чистенето става по лесно.

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 12:26
от victoryvt
Не виждам целина, а според мен - трябва.

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 12:50
от mirix
Може и целинка да се сложи , но не съм се сещал :)

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 13:57
от SDS
image-5b363a3c98db90dbcdb91f238481f103a58bfb1c6d78b458cefc21c7eecd3572-V.jpg

Миро и аз имам почти същата снимка като твоята. :D
Поздравления за рецептите на мезета и гозби има какво да пробва човек все пак са "Ориджинал" :D
Наздраве!

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 15:01
от mirix
Мерси и аз имам подобна на твоята
IMG_20160125_213544.jpg

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2016, 23:38
от dr_slavov
victoryvt написа:Не виждам целина, а според мен - трябва.

Е тук вече развалихме чорбата. :)
Слага се лющян (девесил). Много прилича на целината по вид и аромат, но е различен. Дава така харектерния аромат на рибената чорба.

п.п. Шегувам се. Истината е, че целината е добър заместител на лющяна когато не разполагаме с такъв. ;)

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 09:10
от rajev
CCI18022016.jpg
От професионалния рецептурник за заведения и кухни

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 10:40
от Martin
Ох да, на една рибена чорба и трябва и хрян. Аз си го настъргвам отделно с лимон и си го слагам преди сервиране.