Страница 1 от 2

Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 17:35
от mirix
Покрай тез суджучета цъкнах и един бобец в гърне.
Рецептата е следната:
От предната вечер накисвам боба във вода с 1 чаена лъжичка хлебна сода. той си набъбва прилично.
На другия ден го премивам и слагам в гърнето.
Нарязвам морков, чушка , лук и слагам 3-4 лъжици домати консерва, или лятото пресни домати.
Всичко се слага наведнъж и лъжичка сол. След 2 часа от слагането е готово.
След като го спра слагам магданоз и гюзум както му викат тук или джоджен.
Варя го на газовия котлон поставен върху алуминиева плоча дебела 1см.

Снимки в следващия пост, че ми е по лесно от ГСМ.

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 17:36
от mirix
IMG_20160203_155046.jpg

IMG_20160203_163452.jpg

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2016, 10:00
от dr_slavov
Същата рецепта, но различен начин на готвене.
Слагаш го вечерта към 22,00ч във фурната, но на 130 градуса. Сутринта като станеш е готов. Може да изглежда голям разход на енергия, но всъщност поради по-ниската Т, фурната в голяма част от времето е изключена. Вкуса на бавно сготвен боб е унукален.

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2016, 11:09
от mirix
То по принцип така и трябва да се прави, но това е съкратен вариант. Иначе за жили в гърне задължително във фурната.

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 11:00
от rajev
mirix колко вода слагаш на един пакет бобец?

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 16:05
от mirix
На око, но долу горе 3 към 1. Сипваш в дълбока купа. Колкото е боба 3 части вода.

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 17:57
от rajev
Говорим вътре в гърнето колко вода се слага нали?

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 18:08
от rajev
А забрашняваш ли го или така се хапва?

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 18:59
от svetlo
Сакън! Боб не се забрашнява, ще го затриеш :)

Re: Зрял Боб в гърне

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 20:20
от mirix
Значи в гърнето, което съм описал. После ако искаш пържен боб. Слагаш в тигана 2-3 супени лъжици брашно и ги запържваш докато си промени цвета жълтеникав, на края на запържването слагаш 1 лъжица червен пипер. Внимавай само че бързо загаря. През цялото време бъркаш енергично. Когато потъмнее червения пипер започваш да слагаш боб чорбата с черпак. Разбъркваш пак и добавяш докато ти хареса на консистенция. Оставяш го да заври и да покъкри 10 мин.