Вичентина - суровосушен ферментирал салам
Публикувано на: 15 Дек 2014, 22:12
Да живей свинското!
2.5кг врат, 1.5кг гърди, 3.5кг бут, 1.5кг гръбна сланина или бузи.
Подправки за 1кг пълнежна маса: 4гр. едросмлян черен пипер, 1гр чесново брашно, 10гр.нитритна сол, 15гр. чиста сол, 3гр.декстроза, 0.5гр(канела+розмарин+инд.орехче), 0.5гр стартерна култура(традиционна).
Слепи говежди черва калибър около 100.
Смляно едро (6мм). Напълнено и след подсушаване се пресова.
Плесента е дива, макар че в началото се опитвах да култивирам пеницилинова от италиянски салами, но след като разбрах че и в най-добрите производители тя се кръстосва с дивите щамове се отказах.
Този салам е правен на 20.07.2014 и го нарязах днес.
Има какво да се желае откъм плътността, но вкуса е