Страница 1 от 3

Суджук

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 23:45
от dandilov
Здравейте Колеги!
Предлагам всеки, който има опит, да сподели рецептата си за домашен суджук.
Нека всеки напише и от кой регион е неговата рецепта.
Моля само за лично изпитани рецепти, за да няма после "рекламации"! :naughty:

Аз направих първия си опит миналата седмица и все още не знам какъв ще излезе резултата... Ако се получи, ще напиша и моята рецепта. ;)

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 12:31
от victoryvt
Ти виж само кой е модератора на форума :lol:
Ама нищо не обажда той, сам си ги яде.

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 16:51
от mirix
Аз правя суджук само от телешко месо или тъй нареченият Горнооряховски суджук. Подправките които ползвам са само сол, чер пипер и чубрица
На 1кг. смляно месо слагам по:
сол 20 гр.
чер пипер 3 гр.
чубрица 3 гр.

Смила се месото и се разбърква добре с подправките. Слага се в хладилника за 24 часа за да "узрее". На следващия ден се разбърква пак и се пълни.
Докато е по влажен всяка вечер се мачка с бирена бутилка или точилка. После е ясно какво става :)
Ако е по голямо количеството съхранението може да бъде по няколко начина.
1. Най лесния в наилонови кисийки във фризера.
2. В царевично брашно добре засипан в платнено чувалче.
3. в съд залят с разтопена свинска мас.

И между другото преди да започна пълненето на суджука си имам малко ритуалче и рискувам 2-3 суджука. Правя си кюфтенца за да опитам какъв вкус съм докарал :)

dandilov както гледам си се разписал тук :)
viewtopic.php?f=16&t=2664

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2014, 20:59
от dandilov
Ами разписал съм се миналата година, но само като котарак - страничен наблюдател, облизващ се при вида на вкусотиите от снимките. :lol:

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2014, 10:29
от mirix
Ако трябва да бъдем точни и по 3 гр кимион се слага в суджука, но на мен не ми се нрави много и не слагам. Е когато имам вдъхновение мога да сложа по 1 гр./кг. де но иначе и от него се слага по 3 гр./кг.. Който не харесва чубрица пък пак може да сложи по 1 гр.

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2014, 12:29
от dandilov
Получи се! :dance:
Ето и резултата:
20141121_110604111.jpg


Рецептата:
60% телешки шол
40% свински бут
4 гр./кг. чубрица
4 гр./кг. черен пипер
22 гр./кг. сол
1 гр./кг. витамин С

Тъй като не искам да слагам за консервант селитра, понеже е силно канцерогенна, реших да експериментирам с витамин С.
По-късно прочетох, че витамин С бързо се окислява до "дехидроаскорбат", който е вреден, но вече суджуците висяха на телта.
Препоръчват за антиоксидант и консервант да се използва обикновена захар в доза 4 гр./кг.
Следващия път ще пробвам със захар.

Направих и малко инпровизации с подпраките.
В една част от каймата добавих допълнително сух чесън, а в друга малка част -кимион.
В крайна сметка и трите вида суджици ми харесват!

Наздраве! :obscene-drinkingcheers:

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2014, 14:35
от daniel.trifonov
Много добре изглеждат :D

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2014, 16:40
от mirix
Май май като гледам си слагал за тоя беличкия цвят и нещо друго. В промишленото производство слагат от тази благородна плесен за да побелее отвън.
Резултата наистина е чудесен. Витамин С , слагат доколкото занам за да си остане червения цвят на месото, а селитрата за да може да има хубава консистенция и като консервант както каза. Завишил си малко стойностите на подправките с по 1 гр. но това няма да е фатално предполагам ще свърши бързо.

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2014, 22:07
от dandilov
Благодаря за комплиментите!
За беличкия цвят не съм слагал нищо.
Благородната плесен сама си тръгна. По-интересното е, че я има само от тази страна на суджуците, която е от към прозорчето. Т.е. от към светлината.

Re: Суджук

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 23:05
от mirix
Ами, не си ли чувал, че на сянка нищо не става. Беличкото понеже е натурално ти препоръчвам да си го остържеш в бурканче и да прибереш. В слефващата доза вложи от него в каймата