Хляб с квас вместо мая
Публикувано на: 17 Яну 2013, 01:51
Колеги, отдавна се канех да се впусна в хлебоправенето.
Понеже се сдобихме с машинка хлебопекарна (БЛАГОДАРЕНИЕ НА КЪСМЕТА НА ЖЕНАТА - спечели я на томбола), след първите хлябове с бяло брашно и дрожди за хляб - реших че е време за хляб с брашно и квас вместо мая.
Накратко за кваса :
Това е жива култура от диви дрожди и млечно-кисели бактерии , развъдени от нулата чрез внимание и периодично опресняване с брашно и вода.
Отначало се опитах да завъдя квас като сварих малко хмел на шишарки и сока му трябваше да ми гарантира началното стартиране на кваса.
Да, ама не ...
После , след седмица реших да пробвам с брашно, вода и малко брашно от малц
И ... о, да - стана !
Започна да ферментира и да мирише на кисело.
След няколко опреснявания - вече имах жив квас, готов за правене на хляб.
Е, първите няколко опита не бяха много успешни. Да не казвам - провали.
Хлябът ставаше все един твърд и спихнат.
След две седмици поддържане обаче ... и още малко малц - днес направих един приемлив квасен хляб с перфектен вкус и мирис.
А ето и как го преглъщам с тъмна бира и сиренце :
Понеже се сдобихме с машинка хлебопекарна (БЛАГОДАРЕНИЕ НА КЪСМЕТА НА ЖЕНАТА - спечели я на томбола), след първите хлябове с бяло брашно и дрожди за хляб - реших че е време за хляб с брашно и квас вместо мая.
Накратко за кваса :
Това е жива култура от диви дрожди и млечно-кисели бактерии , развъдени от нулата чрез внимание и периодично опресняване с брашно и вода.
Отначало се опитах да завъдя квас като сварих малко хмел на шишарки и сока му трябваше да ми гарантира началното стартиране на кваса.
Да, ама не ...
После , след седмица реших да пробвам с брашно, вода и малко брашно от малц
И ... о, да - стана !
Започна да ферментира и да мирише на кисело.
След няколко опреснявания - вече имах жив квас, готов за правене на хляб.
Е, първите няколко опита не бяха много успешни. Да не казвам - провали.
Хлябът ставаше все един твърд и спихнат.
След две седмици поддържане обаче ... и още малко малц - днес направих един приемлив квасен хляб с перфектен вкус и мирис.
А ето и как го преглъщам с тъмна бира и сиренце :