Последен щрих в хляба с квас.
Днес опекох новия най-добър за мен такъв хляб. И ето как точно стана.
Първо, за да го сложим на трапезата днес вечерта, трябва да започнем подготовката от предишния ден сутринта :
1. Събота сутринта в 9ч. изваждам от хладилника малко бурканче 250мл. (от лютеница), в което има около един - два пръста квас на дъното. Опреснявам го с една супена лъжица брашно и малко топла вода, за да започне по-бързо да се активира.
2. До вечерта го опреснявам още няколко пъти по същия начин - лъжица брашно и още толкова вода. Накрая вече в малкото бурканче има около 200мл. квас, който вече е активен и има пяна.
3. В машината за печене на хляб подготвям следната смес :
- тези 200мл. квас
- брашно 3.5 мерителни чашки от по 100мл. (в грамове е около 450 гр.)
- 200мл. вода
- лъжичка сол и лъжичка захар
4. Машината пускам на програма за месене на тесто - час и половина, след това вадя целия контейнер с тестото и бъркалката и го слагам в хладилника.
5. На другия ден сутринта паккъм 9ч. го изваждам от хладилника и го оставям да се стопли на стайна темп., след което го изваждам от контейнера и го намесвам на масата с малко поръсено брашно, за да не лепне. Оформям хляба и го слагам в йенска тенджера с правоъгълна форма, предварително омазнена с олио и между стените и тестото има омокрена и омазнена хартия за печене. Така няма опасност да залепне и да прегори по време на печенето, освен това и по-лесно се изважда после.
6. Така подготвен го слагам в топла фурна (не повече от 40гр.) да си довтаса. Това отнема около 4 часа и времето за печене идва около 4-5 часа следобед.
7. Тъй както е във фурната започвам и печенето като преди да я включа правя 3 резки отгоре с остър нож. Започвам печенето на 180гр. и след катосе надигне максимално, я намалявам първо до 150, после до 120гр. и така общото време за печене е около час, но накрая е на изключена фурна. Важен елемент за да не стане много твърда коричката е да се сложи отдолу направо на долния нагревател една тавичка с вода. Тя се изпарява и хлябът се пече в контакт с парата. Така горната коричка не е твърда и дебела.
8. След изваждането го напръсквам отгоре с вода и покривам с горният капак на йенската тенджера, който до сега е бил неизползван. Добавям и някаква кърпа или нещо друго да пази топлината. Така хлябът омеква и се отпуска. Отделно от това и след като е овлажнен лесно се отлепя от хартията за печене. А тя не се изхвърля, а се ползва за следващия хляб, даже след това ощепо-лесно се отлепва.
Готовият хляб тежи точно 930гр.