Страница 1 от 3

Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 17:30
от mirix
Докато време дава е хубаво да се правят мезенца, че в магазините станаха едни непосилни цени. Та първа проба по съвети на един приятел който няколко години подред си прави. Заложих едно бутче 13 кг. пък да видим какво ще стане. Както казват "бут по еленски" или братския испански народ прави "хамони."
Осолих бутчето и понеже времето е топло го заложи в хладилника. Така осолен без да се вижда месо трябва да престои 45 дена, след ковто се измива с вода и се окача да съхне. Ако време даде и не стане някой фал мисля да го държа до март месец да съхне, а после дигустацийка
Ето и малко снимков материал

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 11:22
от mirix
Вчера направих и кафецчето против хищници със замислъл утре да слагам бутчето на проветриво :)
18122012140S.jpg

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2012, 10:39
от mirix
Ето напълнихме кафезчето :D
20122012145S.jpg

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2013, 13:58
от mirix
Жега настана дойде време да приберем реколтата макар и раничко , но....
Подготовка за акцията
23042013340.jpg

Зор мамка му
23042013344.jpg

След малко усилия
23042013347.jpg

и ето крайния резултат
23042013350.jpg

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2013, 14:00
от mirix
Не може без биричка "Бат Мирю оригиналДъ"
23042013351.jpg

и разбира се без мезе :!:
23042013353.jpg

За съжаление за по дълго съхранение трябва да го сложа във фризера, за жалост и вкусовите качества ще му се променят
23042013354.jpg

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 05 Май 2013, 22:47
от mirix
Тази година бутчето добре се получи като за 1 година, но си е чисто аматьорски опит. За догодина живот и здраве мисля да си приготвя уред за бутчето
http://www.drive2.ru/users/bagi/blog/28 ... 151752070/
На линка от горе има малко инфо , не че съм го чел, ама на клипа е показано как БУТват :D и на каква стойка го режат
http://www.youtube.com/watch?v=FVNgK34p ... r_embedded
За догодина мисля да го направя с табят ха наздраве и забележка към админа. Бирен форум без емотионки наздраве не бива

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 12:23
от dandilov
cheers.gif
Наздраве!
cheers.gif (4.87 KiB) Прегледано 22370 пъти

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 14:14
от mirix
Тази година няма да правя бут, Ще се придържам строго към пастърмичките и филенцето , а може и суджуче

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 14:57
от daniel.trifonov
А така, с по-малко холестерол.
Иначе и бута никак не изглежда зле ;)

Re: Бут по Еленски

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 15:26
от mirix
Има още от него във фризерчето, тези дни замезвах