Домашно сиренце

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Домашно сиренце

Мнениеот mirix » 05 Фев 2015, 12:48

Реших да пробвам да забъркам малко сиренце. Купих си от млекомат 5 л. мляко по 1 лв. Купих си от Кауфланд комплект кърпа за сирене с мая та реших да пробвам.
На гърба на опаковката има инструкция как се случват нещата. Готвенето става малко по бързо от бирата но :)
Притиснах го да се поизцеди цяла нощ с 1 буркан компот върху чиния и стана малко неправилна форма.
Ето и 1 варка сирене:
IMG_20150205_071756.jpg

и малко близък план
IMG_20150205_071803.jpg

Сега съм го сложил във саламура. По книжка дават 45 дена , но няма кой да го чака Може да барна 2 варка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Домашно сиренце

Мнениеот daniel.trifonov » 05 Фев 2015, 18:58

Прясно си е много хубаво, почти 1:1 с италианската моцарела.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Домашно сиренце

Мнениеот Prophy » 05 Фев 2015, 21:16

Като бях малък в нас се правеше сирене. Спомням си че гъстото се слагаше в тензух и се връзваше за дръжката на леко отворено чекмедже да се изцеди, но не знам за колко време.
Преди време ми бяха попаднали снимки как го правят хората. Тензухът беше окачен на една пръчка сложена на облегалките на 2 стола и чак след това се притискаше. Притискането беше с 2 съда (кофи) с еднакъв размер (като лаутертюн) в долната се слага сиренето с незуха :), а другата се пълни с вода и се пъха в другата. Мисля че сиренето не беше с диаметъра на дъното.

Беше ми попаднало и че от изцедената течност може да се направи извара, но там нямаше подробности.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Домашно сиренце

Мнениеот rajev » 06 Фев 2015, 07:26

Колегата mirix ме изпревари.От много време си мисля да пусна тема за домашно сирене и кашкавал,ама небях сигурен покрай тези мръвки и други блажнотий как ще се впишат тези мезенца.По-късно ще ви пусна технология и снимки на домашен кашкавал .Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Домашно сиренце

Мнениеот victoryvt » 06 Фев 2015, 14:50

Да, правили сме и извара от "изцеденото" - суроватка му викат.
А който има прасета - дава го на тях. Много наддават от него.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Домашно сиренце

Мнениеот rajev » 06 Фев 2015, 16:41

Рецепта за домашен кашкавал:
5 литра мляко
1 пакетче лимонтузу (слага се цялото -10 грама)
5 супени лъжици сол (аз слагам 6 супени сол на 5 литра мляко)
Слагаме млякото на котлона на средно силен огън.Малко преди даа заври се слага по една супена лъжица сол на литър мляко и се разбърква .Когато заври се слага лимонената киселина (млякото се пресича и става на парцали).Така ври около 3-5 минути като се бърка постоянно.След това се сваля от оганя и се исипва в тензух да се отцеди за около 15 минути ,след това се подтиска с тежест за да се отцeди напълно и да се оформи хубава пита.Аз го правя като използвам две тави .
20150206_151410.jpg
като долната е повдигам от едната страна за да се оттича добре всичко това се случва в мивката или в една още по-голяма тава в която да се събира отцеденото.В горната тава слагам или камък или една 5-10 литрова туба с вода.След като се отцеди добре и се оформи питата се слага за два дни в хладилник без да се покрива след два дни е готов за консумация.Кашкавала става страхотно ,НО нестава за принцеси не се разлива като купешкия .Обаче идеално става за пане .Аз си го режа на филийки и си го боцкам така .Ето как изглежда готовия кашкавал
20150206_151206.jpg
.Сиренето става по-лесно.Поздрави

П.П. след като си направите домашно сирене и кажкавал ще разберете какви гадости предлагат в магазините.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Домашно сиренце

Мнениеот rajev » 06 Фев 2015, 16:57

Кашкавал се пише с -Ш- (да изпреваря Виктор преди да ме е надраскал с червеното) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Поздрави


П.П.
Oт тази рецепта излиза около 750 грама кашкавал.
от 5 литра мляко излиза около 950 грама сирене
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Домашно сиренце

Мнениеот Boarhunter » 06 Фев 2015, 19:12

Това не е точно кашкавал, а парено сирене - истинският кашкавал се прави доста по-трудно и се меси като козунак.
Но доколкото са ме учили и съм правил навремето ( това горното ) не трябва да се оставя да завира.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Домашно сиренце

Мнениеот SDS » 06 Фев 2015, 19:32

Грешките имa опция дa си ги редaктирaш след кaто изпрaтиш текстa.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Домашно сиренце

Мнениеот rajev » 06 Фев 2015, 19:34

Рецептата колега е от стара баба която е знае от нейната баба.Семейство което гледат от поколения крави.И задължително завира ,теб незнам на какво са те учили .
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Следваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron