Страница 1 от 1

Пейл ейл (Pale Ale)

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 13:34
от victoryvt
(Подвид Американски пейл ейл)

Аромат:
Обикновено среден до силен хмелов аромат произтичащ от сухото охмеляване или късно охмеляване по време на варенето.
Използват се предимно силни американски хмелове.
Цитрусов характер на хмела се препоръчва, но не е задължителен.
Нисък до среден малцов аромат поддържа силния хмелов аромат. Може да показва допълнително и специални малцове - печен, бисквитен.
Плодови естери се срещат , но могат да варират от никакви до средни.
Без диацетил.
Сухото охмеляване ако го има може да добави лек зелен тон, макар че не бива да е основен.

Външен вид:
Златно-жълт до амбър цвят.
Средноголяма бяла пяна с добро задържане.
Основно е достатъчно бистра, макар и версиите със сухо охмеляване да са леко мътни.

Вкус:
Обикновено среден до висок хмелов вкус, често показващ резливия американски хмелов характер.
Нисък до средно-силен малцов характер, който да поддържа хмеловия елемент, както и опционално да показва леки специални нотки - печени и бисквитени.
Балансът е около късното охмеляване и горчивината, но и малцовото присъствие е осезателно.
Карамелни нотки обикновено не се търсят и не са присъстващи.
Плодовите естери могат да са от никакви до средни.
Средна до силна хмелова горчивина със среден до сух финал.
Хмеловата горчивина и вкус обикновено се удължават до финала.
Без диацетил.
Сухото охмеляване може да вкара леки зеленикави нотки, но не бива да са натрапчиви.

Усещане в устата:
Леко-средно до средно тяло. Газировката е от средна до силна.
Общ гладък финал без тръпчивостта често свързвана с високите нива на охмеляване.

Общо впечатление:
Освежаваща и хмелова, макар и с достатъчно поддържащ малцов елемент.

Коментари :
Има известно застъпване в цвета между американския светъл ейл и американския амбър ейл. Светлият е по чист, има по-малко карамелен малцов профил, по-малко тяло и често повече крайни хмелове.

Съставки :
Светъл малц, типичен американски двуредов.
Американски хемл, евентуално и с цитрусов характер.
Американски ейл-дрожди.
Водата може да варира в сулфатния си профил, но в карбонатния определено трябва да е в ниски нива.
Специалните малцове дават характер, но обикновено са в малък процент.
Зърно което дава малцов вкус и богатост, слаба сладникавост и препеченост се използват за различните видове бири от този стил.
Както и късното охмеляване.

Примери:
Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale, Great Lakes Burning River Pale Ale, Bear Republic XP Pale Ale, Anderson Valley Poleeko Gold Pale Ale, Deschutes Mirror Pond, Full Sail Pale Ale, Three Floyds X-Tra Pale Ale, Firestone Pale Ale, Left Hand Brewing Jackman's Pale Ale

american-pale-ale.jpg
american-pale-ale.jpg (18.17 KiB) Прегледано 16785 пъти


Left Hand Stranger American Pale Ale.JPG