Помощ за снимки за новата книжка
Публикувано на: 13 Апр 2016, 09:43
Уважаеми колеги и колежки домашни пивовари,
От известно време колектив от чукчи-писатели се опитваме да направим ново разширено и допълнено издание на книжката "Домашна бира ? Това е лесно !"
Текстът вече е готов, но имаме нужда от снимков материал за определени етапи и най-вече за онагледяване на т.н. малка кухненска варка.
Целта е за всяко нещо, което сме описали в нея да има снимка, за да не се налага да се отговаря на въпроси от типа "Ака как точно наливате бирата в бутлката, и дали се налива вода във водния клапан и дали и как ама защо обаче не ..."
Тук поствам списък от нужните снимки с обяснения какво да съдържа снимката.
Не е нужна прекалена резолюция, но е добре да е с фотоапарат, а не с телефон.
Който може да снима въпросния детайл или момент от варката си (и тя е по този начин, а не по друг) - нека постне ако може конкретна снимка, а ние ще подберем най-подходящата.
Целта е да не ползваме снимки от интернет, заради неясни права.
Всеки участник, дал снимка ще получи морална награда , за материална още сме слаби.
Ето и списъка :
1. Снимка на цял малц на зърна. Може и на 2-3 вида малцове. Да е снимано отблизо, за да се виждат зърната в детайли.
2. 3 конкретни вида малц снимани по гореописания начин - ечемичен светъл, пшеничен светъл и ръжен.
3. Прозрачна чаша със сухи дрожди и до нея празно пакетче. Няма значение какви точно - да са бирени.
4. Глава за кег с карантията (аз ще я правя, но ако някой друг има желание - воала !)
От тук започват снимки за малката варка в кухнята :
5. Светъл малц 1.5 до 2кг. смлян (снимано не в торба, а в някакъв съд или върху плота на масата)
6. 50гр. хмел в чашка. Без значение вида на хмела.
7. половин доза дрожди в лъжичка или на кантарчето
8. Тенджера кухненска обикновена - 5 или 7 л.
9. Гевгир и/или тензух (може да съвпада с номер 15)
10. 2 кофи от по 10-12л. празни с бързовар.
11. Празна туба от минер. вода 10л.
12. обща снимка на : електронна везна, термометър (без значение електронен или стъклен), захаромер и мензура.
13. обща снимка на решетъчна лъжица, канче, шишенце йодна тинктура, дезинфектант
14. Йодна проба - добра и лоша в една снимка
15. Гевгир или тензух върху кофа (ако е тензух - захващане с щипки или ластик)
16. Вливане на пивна мъст от тенджерата в кофата с тензуха (гевгира)
17. Поливане с канчето върху триците.
18. Пивна мъст ври в кофа с бързовар.
19. Охлаждане на водна баня със или без лед или ледени бутилки.
20. Мерене на начална плътност със захаромер в мензура или висока чаша. Да е около 12% показанието.
21.Ферментатора (туба 10л. от мин.вода) с фуния и пълнене с канчето. Да се вижда пяната във ферментатора.
22. Прецеждане на утайките с тензух или торбата (жълтата торба от магазина)
23.Рехидратиране на дрождите - да се вижда чаша с вода и посипани дрожди след 10 мин. от посипването.
24. Тубата с поставен воден клапан в началото на ферментацията.
25. Същата в края на ферментацията.
26. Мерене на крайна плътност със захаромера в мензура или висока чаша. Да показва около 3%
27. Източване с маркуч в кофа. Да се вижда добре как е захванат маркуча така че да не смуче утайките. Може и с аутосифон ако го има
28. Снимка на подготвени празни бутилки и накиснати в дезинфектант капачки (за снимката може да са и само във вода накиснати )
29. Снимка на бутилка под 45гр. наклонена и вливането на бира в нея с канче без всякакви други маркучи.
30. Арт снимка на добре изглеждаща чаша с бира (домашна) с добра пяна и т.н.
Моля който има желание да помогне да постне тук снимката с текст за коя позиция е.
Всякакви коментари, които не са по същество ще бъдат изтривани.
Колективът в състав :
Мая , аз, Лъчо, Свилен, Влади, Мартин, Нако, Светльо, Ники Илов
ще сме много благодарни за оказаната помощ.
От известно време колектив от чукчи-писатели се опитваме да направим ново разширено и допълнено издание на книжката "Домашна бира ? Това е лесно !"
Текстът вече е готов, но имаме нужда от снимков материал за определени етапи и най-вече за онагледяване на т.н. малка кухненска варка.
Целта е за всяко нещо, което сме описали в нея да има снимка, за да не се налага да се отговаря на въпроси от типа "Ака как точно наливате бирата в бутлката, и дали се налива вода във водния клапан и дали и как ама защо обаче не ..."
Тук поствам списък от нужните снимки с обяснения какво да съдържа снимката.
Не е нужна прекалена резолюция, но е добре да е с фотоапарат, а не с телефон.
Който може да снима въпросния детайл или момент от варката си (и тя е по този начин, а не по друг) - нека постне ако може конкретна снимка, а ние ще подберем най-подходящата.
Целта е да не ползваме снимки от интернет, заради неясни права.
Всеки участник, дал снимка ще получи морална награда , за материална още сме слаби.
Ето и списъка :
1. Снимка на цял малц на зърна. Може и на 2-3 вида малцове. Да е снимано отблизо, за да се виждат зърната в детайли.
2. 3 конкретни вида малц снимани по гореописания начин - ечемичен светъл, пшеничен светъл и ръжен.
3. Прозрачна чаша със сухи дрожди и до нея празно пакетче. Няма значение какви точно - да са бирени.
4. Глава за кег с карантията (аз ще я правя, но ако някой друг има желание - воала !)
От тук започват снимки за малката варка в кухнята :
5. Светъл малц 1.5 до 2кг. смлян (снимано не в торба, а в някакъв съд или върху плота на масата)
6. 50гр. хмел в чашка. Без значение вида на хмела.
7. половин доза дрожди в лъжичка или на кантарчето
8. Тенджера кухненска обикновена - 5 или 7 л.
9. Гевгир и/или тензух (може да съвпада с номер 15)
10. 2 кофи от по 10-12л. празни с бързовар.
11. Празна туба от минер. вода 10л.
12. обща снимка на : електронна везна, термометър (без значение електронен или стъклен), захаромер и мензура.
13. обща снимка на решетъчна лъжица, канче, шишенце йодна тинктура, дезинфектант
14. Йодна проба - добра и лоша в една снимка
15. Гевгир или тензух върху кофа (ако е тензух - захващане с щипки или ластик)
16. Вливане на пивна мъст от тенджерата в кофата с тензуха (гевгира)
17. Поливане с канчето върху триците.
18. Пивна мъст ври в кофа с бързовар.
19. Охлаждане на водна баня със или без лед или ледени бутилки.
20. Мерене на начална плътност със захаромер в мензура или висока чаша. Да е около 12% показанието.
21.Ферментатора (туба 10л. от мин.вода) с фуния и пълнене с канчето. Да се вижда пяната във ферментатора.
22. Прецеждане на утайките с тензух или торбата (жълтата торба от магазина)
23.Рехидратиране на дрождите - да се вижда чаша с вода и посипани дрожди след 10 мин. от посипването.
24. Тубата с поставен воден клапан в началото на ферментацията.
25. Същата в края на ферментацията.
26. Мерене на крайна плътност със захаромера в мензура или висока чаша. Да показва около 3%
27. Източване с маркуч в кофа. Да се вижда добре как е захванат маркуча така че да не смуче утайките. Може и с аутосифон ако го има
28. Снимка на подготвени празни бутилки и накиснати в дезинфектант капачки (за снимката може да са и само във вода накиснати )
29. Снимка на бутилка под 45гр. наклонена и вливането на бира в нея с канче без всякакви други маркучи.
30. Арт снимка на добре изглеждаща чаша с бира (домашна) с добра пяна и т.н.
Моля който има желание да помогне да постне тук снимката с текст за коя позиция е.
Всякакви коментари, които не са по същество ще бъдат изтривани.
Колективът в състав :
Мая , аз, Лъчо, Свилен, Влади, Мартин, Нако, Светльо, Ники Илов
ще сме много благодарни за оказаната помощ.