Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.
Публикувано на: 18 Дек 2012, 11:51
Що е то рефрактомер и как се ползва.
Уредът е прост оптичен и се състои от едно специално стъкло върху което се капва малко материал, затиска се с друго стъкло, така че да се получи тънък слой и след това се гледа през окуляра.
Благодарение на различните степени на пречупване на светлината от чистото стъкло и от така получения сандвич от два слоя се получава и изместване нагоре на една синя област и по скалата се отчита плътността на материала.
Колкото е по-плътен той, толкова по-голяма е разликата в пречупването на светлината и от там и показанието по скалата.
Много е удобен за бърз контрол на гъстотата - дали ще мерим на полето захарност на отделни зърна грозде, дали - плътността на екстракта на прецеждаща се бира - улеснението е огромно.
Обаче ...
Какво се получава след като започне ферментацията и в мъстта се натрупат екстракти ор ципите на гроздето, алкохол и т.н. ?
Тогава е по-добре да мерим плътността с хидрометър (захаромер) и по нея да проследяваме темпа на ферментация.
Може ли и с рефрактомера да получим верни стойности ?
Отговорът оказва се е отново положителен, с тази разлика, че тук вече ще трябва да вземем таблица по която да коригираме показанията му.
Ето ви един пример от моето тазгодишно вино :
Стартирах ферментацията при начална захарност 24% Брикс.
След края на ферментацията и даже и след оформянето на виното - захарност под 0-та мерена със захаромер, но с рефрактомера - показание 8% !
Шаш и паника !
Реших че е от екстракта - червено вино има много боя.
Обаче се оказва че в случая с рефрактомера алкохола действа обратно на действието му на захаромера - кара рефрактомера да показва повече, но все пак имаме и намаляване на показанията в сравнение с преди ферментацията.
Та в един бирен сайт се намери една екселска таблица за коерекция. http://morebeer.com/web_files/morebeer.com/files/THJ%20Refractometer_Beer.xls
Аз я преработих на български, смених във формулата температурата от Фаренхайт на Целзий и коригирах една грешка, която им открих.
Ето как изглежда заредена с данните за моето вино :
Ето и архивиран екселският файл :
Уредът е прост оптичен и се състои от едно специално стъкло върху което се капва малко материал, затиска се с друго стъкло, така че да се получи тънък слой и след това се гледа през окуляра.
Благодарение на различните степени на пречупване на светлината от чистото стъкло и от така получения сандвич от два слоя се получава и изместване нагоре на една синя област и по скалата се отчита плътността на материала.
Колкото е по-плътен той, толкова по-голяма е разликата в пречупването на светлината и от там и показанието по скалата.
Много е удобен за бърз контрол на гъстотата - дали ще мерим на полето захарност на отделни зърна грозде, дали - плътността на екстракта на прецеждаща се бира - улеснението е огромно.
Обаче ...
Какво се получава след като започне ферментацията и в мъстта се натрупат екстракти ор ципите на гроздето, алкохол и т.н. ?
Тогава е по-добре да мерим плътността с хидрометър (захаромер) и по нея да проследяваме темпа на ферментация.
Може ли и с рефрактомера да получим верни стойности ?
Отговорът оказва се е отново положителен, с тази разлика, че тук вече ще трябва да вземем таблица по която да коригираме показанията му.
Ето ви един пример от моето тазгодишно вино :
Стартирах ферментацията при начална захарност 24% Брикс.
След края на ферментацията и даже и след оформянето на виното - захарност под 0-та мерена със захаромер, но с рефрактомера - показание 8% !
Шаш и паника !
Реших че е от екстракта - червено вино има много боя.
Обаче се оказва че в случая с рефрактомера алкохола действа обратно на действието му на захаромера - кара рефрактомера да показва повече, но все пак имаме и намаляване на показанията в сравнение с преди ферментацията.
Та в един бирен сайт се намери една екселска таблица за коерекция. http://morebeer.com/web_files/morebeer.com/files/THJ%20Refractometer_Beer.xls
Аз я преработих на български, смених във формулата температурата от Фаренхайт на Целзий и коригирах една грешка, която им открих.
Ето как изглежда заредена с данните за моето вино :
Ето и архивиран екселският файл :